Blog

Διαβάστε χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τον χώρο του καφέ και των cocktails

THE METAXA EXPERIENCE

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πριν απο όλα αυτά όμως να εξηγήσουμε το εξής! Δεν ήμασταν τυχαία καλεσμένοι απο την εταιρία Metaxa. Το δικό μας ταξίδι ξεκίνησε περιπου έναν χρόνο πριν, κάπου στα μέσα Οκτωβρίου 2018 όταν ο Νίκος Κωνσταντινίδης ήλθε στη σχολή παίρνοντας την απόφαση να συμμετάσχει στον Ετήσιο Ελληνικό διαγωνισμό Cocktail της Ένωσης Μπάρμαν Ελλάδος οπου το Metaxa είναι ο μεγάλος χορηγός
Κάπως έτσι ξεκινήσαμε ένα δικό μας ταξίδι γεύσεων, πειραματισμών, μελέτης και συνεχούς προπόνησης της ρουτίνας που θα παρουσιάζαμε στα προκριματικά της Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο βήμα έγινε όταν βγήκαν τα αποτελέσματα κι ο Νίκος είχε προκριθεί στον μεγάλο τελικό της Αθήνας! Πήραμε μια πρωτη μεγάλη χαρά αλλά ήταν το πρώτο σκαλοπάτι της μεγάλης σκάλας που έπρεπε να ανεβούμε. Επειτα ξεκίνησε ένας δεύτερος γύρος προετοιμασίας οπου στοχεύσαμε στις αδυναμίες μας, στις μικροαλλαγες της συνταγής και γενικότερα στις λεπτομέρειες που παρατηρήσαμε ότι είχαμε αστοχίες στα προκριματικά.

Ο μεγάλος τελικός που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της HoReCa το Φλεβάρη του '19 μας βρήκε πάρα πολύ προετοιμασμένους κι αυτό φάνηκε όταν ανέβηκε ο Νίκος στο stage οπου μπορούσες να καταλάβεις τη σιγουριά και την αυτοπεποίθησή του!

Τα υπόλοιπα νομίζω ότι ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο. Υψηλή βαθμολογία γεύσης απο τους 4 διαφορετικούς κριτές, εξαιρετικό pairing γεύσεων κρατώντας πάντα την αλκοολική βάση του Metaxa 5* σε σημείο που του αρμόζει και το έπαθλο του ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ COCKTAIL για το 2019 ήταν γεγονός!
Πέρα απο την ηθική ικανοποίηση, τους πανηγυρισμούς, την προβολή και διάφορες φωτογραφίσεις δεξιά κι αριστερά, ήλθε και το μετέπειτα βραβείο της ίδιας της εταιρίας Metaxa, το οποίο ήταν η συμμετοχή στο διήμερο METAXA EXPERIENCE ως ένδειξη σεβασμού στον νικητή, ο οποίος χειρίστηκε το προϊόν Metaxa 5* ως έπρεπε και του ανέδειξε ακόμα περισσότερο τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του.

Κανονικά στο ταξίδι αυτό πηγαίνει μόνο ένας φυσικά. Ο Νικητής! Στην προκειμένη περίπτωση όμως, όταν οι αξιότιμες Κυρίες Ειρήνη Γάκη –Brand Manager της εταιρίας ΒΣΚαρούλιας και η Γεωργία Καρούκη Group Brand Manager και Travel Retail Trade Manager της ίδιας εταιρίας έμαθαν ότι εγώ ήμουν ο προπονητής του Νίκου, μου έκαναν την τιμή να συμμετάσχω κι εγώ σ αυτήν την εμπειρία ακολουθώντας τον μαθητή μου και τις ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ γι αυτό!

Οποτε επειτα από αυτόν τον μικρό πρόλογο ήρθε νομίζω η στιγμή για την ανάλυση της λέξης ‘’Experience’’ του Οίκου Metaxa.

Επιβλητικά τριγύρω μας τα 10.000 λίτρων Ξύλινα Δρύινα Βαρέλια

Μοναδικη η θέα από το ‘’Μαγισσάκι’’

Γευσιγνωσία στις καλύτερες δημιουργίες των κρασιών του ΕΟΣ Σάμου

Το εσωτερικό σαλόνι στο οποίο γευματίσαμε

Στο Μουσείο της Σάμου υπάρχουν μπουκάλια με ιστορία παραπάνω από 80 χρονια…

Στην είσοδο του Metaxa ( Από αριστερά –Χουίτη Κωνσταντινιδου, Αποστολος Λαδοπουλος, Νικος Κωνσταντινίδης,Luv Vlaminck,Ilya Mosunov , Luba Ganeva

Η ‘’βιβλική’’ φιγούρα του Καπεταν-Γιώργη

Η γυάλινη βιτρίνα με τις σπάνιες φιάλες Metaxa, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα του Anthony Quinn στον απέναντι τοίχο !

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

Φτάσαμε στην Αθήνα νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης 19/09 οπου μας περίμεναν οι 3 ακόμα συνταξιδιώτες μας και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Οίκου Metaxa Κυρία Χουίτη Κωνσταντινίδου. Αφού κάναμε ένα ελαφρύ γεύμα στο Lounge Café του Sofitel, για να γνωριστούμε λιγάκι μεταξύ μας, πήραμε την πτήση του μικρού δικινητήριου Bombardier Q300 για Σάμο και φτάσαμε νωρίς το απόγευμα.

Εκεί μας περίμεναν 2 οχήματα για να μας μεταφέρουν στους προορισμούς μας κι όπως πολύ εύστοχα σχολίασε ο Νίκος, αισθανθήκαμε λιγάκι και ως ‘’Rock Star ‘’από την πρωτη στιγμή!
Η Σάμος μας υποδέχτηκε μ έναν καταπληκτικό καιρό, ηλιοφάνεια, ιδανική θερμοκρασία, ευχάριστο αεράκι, λίγο πολύ δηλαδή με εκπληκτικές συνθήκες για αυτό το οποίο θα ακολουθούσε.

Πρωτη στάση ήταν στα αμπελοτόπια στη Δυτική πλευρά του νησιού όπου καλλιεργείται το διάσημο σταφύλι Μοσχάτο, το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρονια, είναι η βασική υπεύθυνη ποικιλία για το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της Metaxa.

Εκεί μας περίμενε ο Κος Γιάννης Σκούτας –Οινολόγος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΣ Σάμου- ο οποίος με την συνδρομή της Κας Χουίτη μας πρώτο σύστησε στα μυστικά της μαγικής αυτής ποικιλιας και μας εξήγησε γιατί ο Κος Σπύρος Μεταξάς, ο ιδρυτής και πρωτεργάτης της Εταιρίας, εμπιστεύτηκε τη Σαμιώτικη γη και τους ανθρώπους της, για να δημιουργήσει ένα γνήσιο Ελληνικό προϊόν.
Στη συνέχεια ανεβήκαμε λίγο πιο ψηλά, σ ένα δεύτερο αμπελοτόπι, οπου εκεί, πλάι σ ένα πετρόχτιστο, λευκό παραδοσιακό εκκλησάκι, μας περίμενε ο Καπεταν –Γιώργος, ένας ηλικιωμένος κύριος, του οποίου η γαλήνια μορφή και ήρεμος λόγος του, σε μετέφερε σ έναν ατάραχο τόπο βαθειά μέσα στην ψυχή σου.

Αφού μας εξήγησε μυστικά της Σαμιώτικης παράδοσης περί καλλιέργειας της άμπελου και της τέχνης της κατασκευής της Πεζούλας από ξερολιθιά, η οποία είναι κτισμένη αναβαθμίδα που συγκρατεί και αποστραγγίζει το πολύτιμο χωμα, επειτα μας οδήγησε μέσα από ένα γραφικό μονοπάτι μέσα από Ελαιόδεντρα, στο σπίτι του, όπου μας περίμεναν να μας υποδεχτούν, η γυναίκα του, η κόρη του και μερικοί ακόμα ηλικιωμένοι και μη, οι οποίοι μας συναπάντησαν σαν να έβλεπαν τα παιδιά τους επειτα από ένα μακροχρόνιο ταξίδι στην ενδοχώρα!

Εκεί σ ένα καταπληκτικό μπαλκόνι, το οποίο κοιτούσε τα παράλια της Τουρκίας κι έβλεπες τα φώτα του Κουσάντασι να τρεμοπαίζουν, λίγο μετα τη δύση του ηλίου, βιώσαμε τη Σαμιώτικη φιλοξενία ! Ένα τραπέζι γεμάτο με σπιτικά καλούδια, τηγανίτες, τριμμένο τυρί, ελιές τσακιστές και ότι είχαν μαζέψει από τα τριγύρω χωράφια τους, παρέα μ ένα καταπληκτικό Μοσχάτο σπιτικό κρασί. Κι όταν φυσικά ρώτησα εάν βράζουν και τσίπουρα από τα σταφύλια, μου φέρανε οι άνθρωποι να δοκιμάσω την ξακουστή Σαμιώτικη Σούμα, ένα απόσταγμα από τα στέμφυλα που απομένουν μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού. Τι άλλο να ζητήσει κανείς!!

Φάγαμε, ήπιαμε, γελάσαμε, κουβεντιάσαμε και πραγματικά αφουγκραστήκαμε –παρότι μείναμε εκεί στο μπαλκόνι του Θεού μόνο καμιά ωρίτσα – την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, την αγάπη και το μεράκι τους για την άμπελο και την εξαιρετική αυτή μικρόρωγη ποικιλία, το Μοσχάτο.
Ήταν κάπου 8 το βράδυ όταν φύγαμε από το σπιτικό του Καπεταν –Γιώργη κι όμως επικρατούσε μια ησυχία και ηρεμία, που πίστευες ότι ήταν περασμένες 11..

Μπήκαμε στα οχήματα που μας μετέφεραν κι όταν ρώτησα την Κα Χουίτη ποια θα είναι η επόμενη στάση μας, εκείνη αποκρίθηκε θα δείτε, είναι έκπληξη !‘’

Οποτε επειτα από αυτόν τον μικρό πρόλογο ήρθε νομίζω η στιγμή για την ανάλυση της λέξης ‘’Experience’’ του Οίκου Metaxa.

Σε μια από τις τεράστιες αίθουσες της Metaxa με τις δεξαμενές διαφορετικών αποσταγμάτων

Ενα τμήμα από το κελάρι της Metaxa

Διαδραστικο παιχνίδι προσμίξεων των κυρίων χαρακτηριστικών του Metaxa

Όλο το ‘’team’’ μπροστά στα πιο διάσημα Βαρέλια του Metaxa

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

Επόμενος σταθμός ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου ( ΕΟΑΣΣ) ο οποίος υπάρχει από το 1934 !

Εκεί μας περίμενε ο Κος Γιάννης Παρασύρης-Οινολόγος, ο οποίος ανέλαβε να μας μυήσει στα μυστικά της ποικιλιας Λευκό Μοσχάτο ή Μοσχούδι η οποία καλύπτει περιπου το 98 % του αμπελώνα της Σάμου. Το κρασί που παράγεται από αυτή, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα των προϊόντων του Metaxa.

Αφού προηγήθηκε μια σύντομη βόλτα στο Μουσείο Οίνου με μικρές στάσεις στα διαφορετικά δωμάτια αλλά και στο κελάρι του Συνεταιρισμού, βρεθήκαμε σ ένα χώρο, όπου στο κέντρο του υπήρχε ένα τραπέζι γευσιγνωσίας και περιμετρικά έβλεπες τεράστια ξύλινα δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 10. 000 λίτρων να σε περικυκλώνουν επιβλητικά και να σου θυμίζουν πόσο σημαντικός παράγοντας είναι το ξύλο και η παλαίωση στην ενηλικίωση και το σχηματισμό γεύσεων σ ένα κρασί.

Εκεί, στο χώρο εκείνο, σταθήκαμε γύρω από το τραπέζι, σαν να πραγματοποιούσαμε ένα μακρινό ταξίδι στο παρελθόν κι ο Κος Παρασύρης ανέλαβε να μας ευχαριστήσει με ένα σύντομο masterclass και γευσιγνωσία των εξαιρετικών κρασιών που παράγονται στη Σάμο.

Δοκιμάσαμε λευκά κρασιά, όπως το φινετσάτο και πολυβραβευμένο Ψηλές Κορφές, το λαμπερό και φρουτώδες Aegean Breeze και γλυκά κρασιά όπως το Νο 1 σε πωλήσεις στην Ελλάδα Samos Vin Doux, το επί 5 χρονια παλαιωμένο πολύπλοκο Samos Anthemis και πολλά ακόμα!

Ανταλλάξαμε απόψεις, δεχτήκαμε συμβουλές, μάθαμε μυστικά κι όταν φύγαμε πλέον από εκεί, είχαμε όλοι έναν ουρανίσκο γεμάτο από αρώματα και παιχνιδίσματα και μια αίσθηση πληρότητας στο μυαλό μας. Καλά καλά δεν είχαμε συνέρθει από τις μοναδικές εικόνες του μουσείου και τον καταιγισμό αρωμάτων και γεύσεων και ήρθε η επόμενη στάση μας, να μας μαγέψει ακόμα περισσότερο!

Γραφικό λιμανάκι στη Νότια πλευρά του νησιού, με το καρνάγιο να στέκεται επιβλητικά στο πλάι κι ένα ταβερνάκι με το τραπέζι στρωμένο μόνο για μας. . Εξαιρετικό food pairing, οστρακοειδών και ψαριών με Σαμιώτικα κρασιά, θαλασσινό αεράκι, ανάλαφρες κουβέντες, πειράγματα και μια αίσθηση παιδικής ανεμελιάς και πνευματικής ανάτασης!

Δυστυχώς όμως είχε έλθει η ώρα να αποχαιρετήσουμε τη Σάμο κι όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που είχαμε γνωρίσει, και με τα σακίδια μας γεμάτα με εμπειρίες κι αναμνήσεις να επιστρέψουμε στην Αθήνα. Με έντονη ανυπομονησία όμως απ όλους μας, διότι το 2Ο μέρος του Metaxa Experience ήταν η επίσκεψη στα γραφεία κι αποστακτήριο του Οίκου Metaxa στην Κηφισιά.

ΤΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ

Όταν φτάσαμε στο αποστακτήριο γύρω στις 19 ,00 απόγευμα Παρασκευής , είχε ήδη σουρουπώσει κι επικρατούσε μια όμορφη ησυχία με υψηλά επιπεδα υγρασίας. Ιδανικές συνθήκες θα έλεγε κανείς ,οι οποίες συντελούσαν στην ακόμα πιο έντονη ανυπομονησία για το τι θα ακολουθούσε στη συνέχεια.

Αφού μπήκαμε μέσα στον προθάλαμο , μας έγινε μια σύντομη ενημέρωση από την Κα Χουίτη και μια ιστορική αναδρομή του Οίκου Metaxa. Το ξεκίνημα του Κου Σπύρου Μεταξά , τη διορατικότητά του , τις καινοτόμες ιδέες του , τα παράτολμα βήματα των επόμενων ετών κι όλα αυτά τα σημαντικά γεγονότα τα οποια συνετέλεσαν στο να ανήκει το Metaxa στα 100 πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως!

Στη συνέχεια ανεβήκαμε μερικά σκαλιά και σε μια γυάλινη βιτρίνα αντικρίσαμε σπάνιες σφραγισμένες φιάλες Metaxa οι οποίες χρονολογούνταν από τα πρώτα περίπου χρόνια της εταιρίας ( 1888 ) έως το πρόσφατο παρόν. Περίπου 130 χρόνια ιστορίας κι εξέλιξης , μιας εταιρίας η οποία επιβίωσε μέσα από 2 Παγκόσμιους Πολέμους κι ένα σωρό άλλες αντιξοότητες. Απλά συγκλονιστικό!

Η ξενάγηση μας από την Κα Χουίτη είχε ένα μοτίβο , μέσα από το οποίο καλούμασταν να μπούμε σε διάφορες αίθουσες , να αντικρύσουμε σημαντικά ιστορικά στοιχεία του Οίκου , να απαντηθούν πολλά ερωτήματα , να εξηγηθούν μοναδικές λεπτομέρειες των προϊόντων και των κινήσεων της Εταιρίας ανά τα χρονια. Να δεθούμε συναισθηματικά θα έλεγε κανείς με το χώρο ,και κάποιους ανθρώπους και καταστάσεις και να αφουγκραστούμε πλήρως τους σφυγμούς , τον παλμό του Οίκου Metaxa.

ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ

Όταν μετα απο κάποια ώρα σαγηνευτικής περιπλάνησης, σταθήκαμε μπρος από 2 μεγάλες πόρτες, ήταν εύκολο να καταλάβει κανείς από την βαριά ευωδία και τα διαφορετικά ποσοστά υγρασίας, ότι βρισκόμασταν ένα βήμα πριν να εισέλθουμε σε αυτό που φαντάζομαι επιθυμούσαμε περισσότερο από το οτιδήποτε. . Στο Κελάρι!

Οι δυο βαριές πόρτες άνοιξαν και ξεπρόβαλε μπροστά μας ένας μακρύς διάδρομος με χαμηλό φωτισμό, όπου το μόνο που ξεχώριζε δεξιά κι αριστερά μας, καθώς τον διασχίζαμε σαν υπνωτισμένοι, ήταν μεγάλα δρύινα βαρέλια με το λογότυπο της Metaxa και γραμμένα με κιμωλία διάφορες ημερομηνίες και κωδικοί. Κι αφού συνεχίσαμε για λίγη ώρα να οδηγούμαστε μέσα από τους διαδρόμους του κελαριού και να παρατηρούμε με σχεδόν κομμένη την ανάσα την Ιστορία του Οίκου να ξεδιπλώνεται μπροστά μας, βρεθήκαμε ξάφνου μπρος σ ένα τραπέζι γευσιγνωσίας, με ποτήρια, με φιάλες με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά ενός Metaxa αποστάγματος, με πιπέτες και με σύνεργα αλχημιστή θα έλεγε κανείς. που παρέπεμπαν σ ένα παιχνίδι δημιουργίας που θα ακολουθούσε.

Κι αφού σταθήκαμε ο καθένας στη θέση του και μας έγινε μια σύντομη ενημέρωση για το τι ακριβώς είχαμε μπροστά μας και τι θα έπρεπε να διαδραστικά πράξουμε στη συνέχεια, από το βάθος του διαδρόμου πίσω μας, άρχισαν να ακούγονται βήματα, αργά και σταθερά και το μυστήριο μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο!

Από τη μία ο προλογισμός της Κας Χουίτη κι από την άλλη η επιβλητική φιγούρα η οποία αρχισε σιγά σιγά να ξεπροβάλει μέσα από τα σκοτάδια, δεν μας άφησε καμιά αμφιβολία όταν το πρόσωπο του έλαμψε κάτω από την μεγάλη σαν καπέλο λάμπα. .
Είχαμε μπροστά μας τον Κο Κωνσταντίνο Ράπτη, τον μόλις πέμπτο κατά σειρά Metaxa Master από τότε που ιδρύθηκε ο Οίκος, τον κύριο υπεύθυνο δηλαδή όλων των δημιουργιών του Metaxa. H χαρά ήταν έκδηλη και η τιμή ήταν μεγάλη!

Η ώρα που ακολούθησε ήταν παραμυθένια. Η στεντόρεια φωνή του Κου Ράπτη, αντηχούσε ως ο μοναδικός ήχος μέσα στο σκοτεινό κελάρι, καθώς μας ανέλυε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τον Οίκο και την διαδικασία επιλογής των οινικών αποσταγμάτων και της τελικής δημιουργίας, και λες κι η φωνή του προσέκρουε επάνω στα ξύλινα βαρέλια, αλλάζοντας χρώμα κι έφτανε στα αυτιά μας ως μουσική ήπια και μεθυστική. .

Χείμαρρος γνώσεων, σταθερότητα λόγου, που εάν άφηνες λίγο παραπάνω να σε συνεπάρει, φανταζόσουν ότι ήσουν σ ένα γιορτινό οικογενειακό τραπέζι κι άκουγες κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο να αφηγείται λεπτομερώς μια ιστορία της νιότης του.
Δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόση ώρα βρισκόμασταν αποσβολωμένοι, καθώς ρουφούσαμε κάθε λεξη του Κου Ράπτη, όταν όμως κάποια στιγμή μας δόθηκε το βήμα, αρχίσαμε να τον βομβαρδίζουμε με κάθε ερώτηση που είχαμε κρυμμένη τόσο καιρό βαθειά μέσα στο μυαλό μας κι απλά δεν ξέραμε που να απευθυνθούμε! ! Υπομονετικός και ξεκάθαρος ο Κος Ράπτης, μας ξεδιάλυνε την ομίχλη του μυαλού μας, που υπήρχε σχετικά με διάφορες παρασκευαστικές διαδικασίες που ακολουθούσε ο Οίκος. Μην ξεχνάμε ότι το Metaxa ξεκίνησε ως Cognac, επειτα κατέληξε ως Brandy κι εδώ και πάρα πολλά χρονια αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του! Ένα μοναδικό Ελληνικό κεχριμπαρένιο ποτό!

Επειτα κατόπιν προτροπής και περεταίρω οδηγιών, αρχίσαμε κα κάνουμε κι εμείς τις δικές μας προσπάθειες να δημιουργησουμε ένα δείγμα από το ΄΄δικό’’ μας Metaxa δοκιμάζοντας προσμίξεις από Μοσχάτο κρασί, παλαιωμένα Οινικά αποστάγματα κι ένα αρωματικό προϊόν –αποτέλεσμα μιάς μυστικής συνταγής απο λουλούδια, βότανα κι αρωματικά φυτά –τα 3 βασικά χαρακτηριστικά δηλαδή του Metaxa.

Ασφαλώς δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά μέσα από αυτό το διαδραστικό παιχνίδι, καταφέραμε να κατανοήσουμε έστω και στο ελάχιστο, πόσο πολύ δύσκολη μπορεί να είναι η δουλειά ενός Metaxa Master, οπου θα χρειάζεται να έχει όλες του τις αισθήσεις τεταμένες και αρκετούς ακόμα άλλους παράγοντες να παίζουν το ρόλο τους, για να μας χαρίσει τα εξαιρετικά αυτά προϊόντα της Metaxa που τόσο επιτυχημένα έχουν κατακτήσει την υφήλιο!

Κάπου εκεί, επειτα από γευστικές δοκιμές, αποτυχημένες προσπάθειες, ’’στοιχήματα’’ μεταξύ μας για το ποιος από μας έχει δημιουργήσει το επόμενο Metaxa blend και θα ‘’του φάει τη δουλειά του καημένου του Κου Ράπτη’’ με αποτέλεσμα αρκετά γέλια ασφαλώς, υποθέσαμε ότι αυτή η μοναδική ξενάγηση είχε φτάσει στο τέλος. .

Για ακόμη μια φορά είχαμε κάνει λάθος! Ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί η τελική διαδικασία μύησης στις υπέρτατες γεύσεις των προϊόντων Metaxa. Και πραγματικά είναι αυτό που λέει κι ο σοφός λαός –το καλύτερο το κράτησαν για το τέλος! -

Εργαλεια ‘’αλχημιστή’’ για μοναδικές αναμίξεις

Εκπληκτικό Masterclass από τον Κο Ράπτη

Το Βαρέλι Νο 1 με το ονομα Σπύρος ( Ο ιδρυτής ), από την Πατρογονική Κληρονομιά των Βαρελιών προερχόμενο από το πρώτο αποστακτήριο στον Πειραιά, έγινε η έμπνευση για να δημιουργηθεί σε μόλις 1888 φιάλες το σπάνιο πλέον METAXA AEN! Το Βαρέλι Νο 2 με το όνομα Δέσποινα ( η σύζυγος του ), έγινε η έμπνευση για το Metaxa ΑΕΝ Νο 2 το οποίο είναι η νέα κυκλοφορία του Οίκου

THE INITIATION ROOM

Αφού περιπλανηθήκαμε για λίγη ώρα μέσα στους σκοτεινούς και ήσυχους διαδρόμους του κελαριού, η Κα Χουίτη μας οδήγησε μπροστά σε άλλη μια μεγάλη πόρτα, κι αφού πρώτα μας εξήγησε ότι πρέπει να κλείσουμε τα κινητά τηλέφωνα για ευνόητους λόγους, οδηγηθήκαμε μέσα σ ένα δωμάτιο αρκετά μεγάλο, όπου στο κέντρο του βρισκόταν ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι – με στρατηγικά τοποθετημένο χαμηλό φωτισμό-στο οποίο καθίσαμε σαν Ιππότες κάποιας περασμένης εποχής! Περιμετρικά στο δωμάτιο, τοποθετημένες μεγάλες οθόνες τις οποίες έβλεπες ξεκάθαρα όπου και να καθόσουν. Το τελευταίο βήμα της μύησης μόλις είχε ξεκινήσει!

Στην αρχή παρακολουθήσαμε μια ταινία μικρού μήκους του διάσημου σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη με θέμα την Ιστορια του Οίκου, η οποια μας ταξίδεψε και ταυτόχρονα μας χαλάρωσε ακόμα περισσότερο προετοιμάζοντας μας για το επόμενο και σημαντικότερο βήμα της μύησης μας.

Κι επειτα ως την τελευταία πράξη σε ένα μαγευτικό θεατρικό έργο, η εταιρία επίλεξε να μας παρουσιάσει τους Stars της οικογενείας, 3 από τα ‘’παιδιά’’ της, να μας εξηγήσει το κάθε τι για αυτά και να μας δώσει το δικαίωμα φυσικά να τα γευτούμε και να συνομιλήσουμε με τον ίδιο τον πατέρα των 2 εξ αυτών, ο οποίος βρισκόταν μπροστά μας πρόθυμος πάντοτε για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Πρώτα δοκιμάσαμε το πασίγνωστο ώριμο και τολμηρό Metaxa 12*, με την ξεχωριστή κομψή και πλούσια γεύση του, στη συνέχεια γευτήκαμε το πρώτο ‘’παιδί’’ του Κου Ράπτη το πληθωρικό κι έντονο Metaxa Private Reserve -γεννημένο το 1992-, με εμφανείς τις γεύσεις μαύρης σταφίδας, καραμέλας κι ένα μείγμα από πιπέρια και για το τέλος κρατήσαμε τον Βενιαμίν της οικογενείας, το ντελικάτο και πολύτιμο Angel’s Treasure με την μεστή και πολύπλοκη του γεύση!

3 παιδιά, διαφορετικής ηλικίας, με διαφορετικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες, κάλο αναθρεμμένα όμως με τις ίδιες μοναδικές αρχές, με τα οποία ήμασταν τόσο ιδιαίτερα χαρούμενοι που είχαμε τόσο καλά ‘’γνωριστεί’’!

Η εκπληκτική αυτή τελετουργία μύησης, η σαγηνευτική αυτή εμπειρία που είχαμε βιώσει, είχε φτάσει στο τέλος της. Σαστισμένοι ελαφρώς, υπνωτισμένοι σχεδόν, οδηγηθήκαμε αργά προς την έξοδο απ όπου είχαμε ξεκινήσει το ταξίδι τούτο, συνομιλώντας ελαφρά και προσπαθώντας κυρίως να συνειδητοποιήσουμε τι είχαμε κερδίσει όλες αυτές τις μέρες.

Κάποιες τελευταίες αναμνηστικές φωτογραφίες, κάποια δώρα από την Metaxa, αποχαιρετισμοί με την Κα Χουίτη και τον Κο Ράπτη, τους ανθρώπους που μας άνοιξαν το ‘’σπίτι’’ τους και μετα ανεβήκαμε στο μικρό Van που μας οδήγησε εν τέλει στο ξενοδοχείο μας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ως επίλογο φαντάζομαι ότι δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω άλλη λεξη από αυτήν, που ο ίδιος ο Οίκος έχει βαφτίσει αυτό το διήμερο ταξίδι..

-Εμπειρία! METAXA EXPERIENCE! Μια εμπειρία ανεπανάληπτη οπου μας δόθηκε η ευκαιρία να βρεθούμε με σημαντικούς ανθρώπους του Οίκου απ όλον τον κόσμο, να συναντήσουμε ανθρώπους απλούς, νησιώτες και αγρότες των οποίων η αγάπη και η φροντίδα της αμπέλου καταθέτει την προσωπική τους σφραγίδα στο Metaxa, να ξαναζωντανέψει η έννοια της φιλοξενίας στην καρδιά μας, να μυηθούμε στα μυστικά των προϊόντων και να ταξιδέψουμε στο παρελθόν, να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον δημιουργό πολλών από τα νεότερα blends του Metaxa και να αισθανθούμε πραγματικά τυχεροί που προσκληθήκαμε να πάρουμε μέρος σε αυτήν την άνευ προηγουμένου εκδρομή!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Ο Κος Γιάννης Σκούτας επί τω έργω!

Αξιολογηση και γευσιγνωσία

Πισινα με εξαίσιο design

Παραδοσιακο πρωινό στο ‘’Μαγισσάκι’’

Φιαλες Metaxa ,σχεδόν από τότε που ιδρύθηκε ο Οίκος το 1888

Επικοινωνία

Θεοδοσίου Νάτσινα 49

Χαριλάου , Θεσσαλονίκη

54248

6986 507665

2310 326407

info@baresc.gr

Εκπαίδευση

Basic Barista

Basic Bartender

Latte Art

Molecular Mixology

Advanced Bartending

Personal Training

Προετοιμασία Διαγωνισμών

Σεμινάρια Γαρνιτούρας

I.B.A. Εισαγωγικό Πρόγραμμα Bartending

Bar Services

Εκπαίδευση Προσωπικού

Coffee - Coctail Events

Στήσιμο καταλόγου

Bar & Cocktail Catering

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Follow Us on