Blog

Διαβάστε χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τον χώρο του καφέ και των cocktails

Milan Coffee Festival! 'Ενα ταξιδι με τους μαθητές της BAR E.S.C.

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 30 και κάτι ημέρες από τότε που πραγματοποιήθηκε η έκθεση καφέ, Milan Coffee Festival φυσικά στο Μιλάνο , κι άλλες τόσες ημέρες που σας υποσχέθηκα οτι θα γράψω μερικές γραμμές σχετικά με αυτό, αλλά πραγματικά όλο αυτό το διάστημα δεν είχα χρόνο ν ασχοληθώ με το θέμα. Ήρθε η ώρα όμως !

 

Οι πρώτες εντυπώσεις

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σ έναν πόλυ ωραίο κλειστό χώρο  Spazio Pelota από τις 30/11 – 2/12 στο Μιλάνο με πολύ εύκολη πρόσβαση ,αφού ο σταθμός του Μετρό ήταν στα 3’ με τα πόδια και γενικότερα ο χώρος βρισκόταν πολύ κοντά στο κέντρο.

Η είσοδος στην έκθεση ήταν πανεύκολη και γενικότερα η οργάνωση των γειτόνων μας ήταν άψογη ! Μπορεί να ηταν η πρώτη φορά που φιλοξενούσαν το συγκεκριμένο event – αφού το ίδιο ακριβώς διοργανώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές και μη μεγαλουπόλεις ( London , Amsterdam , New York ) - αλλά αποδεδειγμένα ήξερε ο καθένας τι έπρεπε να κάνει και πως να βοηθήσει τους επισκέπτες. Βέβαια ακούστηκε και το οτι ήταν αρκετά μικρή σε σχέση με αυτό που ίσως θα περίμενε κανείς , αλλά εγώ θα παρατηρήσω οτι ήταν τόσο, όσο έπρεπε!

Αρκετά μεγάλη για να μην κουράσει και να προλάβεις να δεις όλα τα stand και τα προϊόντα μέσα σε δύο μέρες, και αρκετά μικρή για να αποκτήσεις και μια ‘’οικειότητα’’με τους πωλητές, baristi, ιδιοκτήτες, ούτως ώστε να έχεις το θάρρος – αλλά και να έχουν το χρόνο - να τους ρωτήσεις αρκετές φορές και να τους επισκεφτείς άλλες τόσες, για να σιγουρευτείς οτι δεν έχει μείνει τίποτα το οποίο δεν είδες ,δεν δοκίμασες και δεν σου το εξήγησαν οι πρόθυμοι συνάδελφοι και μη.

Έλα πάρε πάρε!!

Πάμε τώρα στο ζουμί …! Στην έκθεση είδαμε κάποιους freelance roasters, κάποιες εταιρίες τις οποίες τις βρίσκουμε και εδώ στην Ελλάδα, πολλές εταιρίες μηχανών espresso, καινούριες εταιρίες μήλων άλεσης, νέα συστήματα brew από θυγατρικές μεγάλων πολυεθνικών εταιριών ,εταιρίες φίλτρων καθαρισμοί νερού, αξιολογήσαμε πολλά fresh roasted καφεδάκια, είδαμε μια διαφορετική πρόταση περί γαλακτοκομικών προϊόντων και φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και νέα προϊόντα με καφέ ή από καφέ όπως η kombucha ή διάφορα coffee cocktails on demand ή και εμφιαλωμένα, άλλα και εγχώριοι διαγωνισμοί baristi και διάφορες ομιλίες και παρουσιάσεις ! Ήπιαμε δεκάδες espresso, συνομιλήσαμε με πολλοίς ανθρώπους, ανταλλάξαμε απόψεις, παρακολουθήσαμε Latte art , ενθουσιαστήκαμε από νέες αλλα και vintage μηχανές espresso ,δοκιμάσαμε τσάι με νέες γεύσεις και κάναμε ‘’μικροσεμινάρια’’ από τα πρόθυμα παιδιά που δουλεύανε στα Stands!

Ας είμαι όμως λίγο πιο συγκεκριμένος σχετικά με το τι είδαμε αναφερόμενος βεβαία σε κάποια που μου έκαναν εντύπωση κι όχι σε όλα γιατί αυτό θα ήταν αδύνατον… μιλάμε για πάνω από 200 έκθετες!

Ποιους είδαμε (Και ποιους αγνοήσαμε ...!)

Freelance roasters ηταν η Lot Zero Specialty Coffee με τη σφραγίδα της Chiara Bergonzi (παγκόσμια πρωταθλήτρια latte art 2013), οπού δοκιμάσαμε κάποιους μονοποικιλιακούς specialty coffees εξαιρετικούς απο Rwanda, Burundi μέχρι και Peru και Costa Rica! Δοκιμάσαμε και κάποια ενδιαφέροντα καφεδάκια απο την Black Soul coffee από Αιθιοπία και Παναμά και μονοποικιλιακό από Jamaica (Classic!). Αρκετοί ακόμα roasters άλλα από που να αρχίσεις και που να σταματήσεις … Πάντως αυτοί ξεχώρισαν κατά την ταπεινή μας άποψη. Κι είχαμε φυσικά και εταιρίες μεγάλες όπως η Lavazza, Kimbo, Le Piantagioni κι άλλες, με τις οποίες βρήκαμε και πολλά κοινά σημεία αφοί ο barista της Lavazza ήταν Έλληνας, ο barista της Le Piantagioni ήταν κολλητός ενός δικού μας Σαλονικιού, η barista της Pascucci ήταν η επόμενη σύζυγος ενός δικοί μας (δεν το μάθατε αυτό από μένα!!!) και άλλα πολλά τέτοια ευτράπελα ανάμεσα σε ωραίους καφέδες και coffee cocktails. Ένα χωρίο είμαστε……

 

Μηχανές Espresso από άλλο πλανήτη

Σε άλλη επίσκεψη μας, εκστασιαστήκαμε απο το εκπληκτικό design της café racer espresso machine της San Remo η οποία ειναι και η επίσημη μηχανή του world latte art and coffee in good spirit championships 2018-2020, αλλά και τις εσωτερικές της λειτουργίες με τα multiboiler και τα ογκομετρικά!
Παρούσα και η La Marzocco με το διαστημικό μοντέλο Leva-S όπου όλα σχεδόν τα εσωτερικά της όργανα είναι εμφανη αφού είναι ‘’καλυμμένη’’ με ειδικό τζάμι plexi glass , με ένα καινοτόμο σύστημα λειτουργίας πιστονιού μάλλον όμως ιδιαίτερα δύσκολο να το κατανοήσει ο μέσος barista ….
Φυσικά παρούσα και η Faema η οποία μας εντυπωσίασε με το vintage μοντέλο της, Faema Marte, το οποίο μας γυρισε πισω στη δεκαετία των 50’s με φουτουριστικές για την εποχή γραμμές, αλλά και τα πρώτα βήματα έγχυσης συμπιεσμένου καφέ .
Εκεί και η Dalla Corte με την dc pro, η Astoria με την Storm την οποία την δουλεύεις και σε λίγα λεπτά σκέφτεσαι πως να βρεις έναν τρόπο να την ‘’κλέψεις’’ από την έκθεση!  η La Cimbali με την m100, η Nuova Simonelli με την Aurelia Wave, η Rancilio με την RS1  και η μαγική Victoria Arduino με την Black Eagle (όμορφη και ντελικάτη οπως μια γυναικά) κι άλλες πολλές ! Τι ωραία μηχανήματα είδαν τα ματάκια μας !!

Πόσα Πολλά ακόμα ..!

Επισκεφτήκαμε και το stand της Alpro, εταιρία με εναλλακτικά γάλατα από σόγια, αμύγδαλο, φουντούκι, καρύδας κλπ , όπου και τα δικά μας παιδιά πήραν μέρος σ ένα παιχνιδάκι της εταιρίας οποί οι περαστικοί παρασκεύαζαν cappuccino με γάλατα alpro και προσπαθούσαν φιλότιμα να κάνουν latte art ! Πιο δύσκολο μεν αφου δεν έχουμε τα ίδια λιπαρά που συναντάμε στο γάλα, αλλά όχι και ακατόρθωτο ! Αρκεί να προσέξεις τις θερμοκρασίες και την είσοδο του ακροφύσιου.

Αρκετά ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε καφεδάκια τα οποία απαιτούν γάλα και σαφώς εναλλακτική vegan πρόταση για πολλούς ΚΑΙ Όχι μόνο… άντε φτάνει πια με τα γάλατα κακής ποιότητας …
Από τις ‘’βόλτες’’ μας δεν θα μπορούσαμε ν αφήσουμε απ έξω και την γνωριμία μας με την εταιρία Hiroia  η οποία ως θυγατρική της Hario με δυο νέα αυτόματα μηχανήματα brew, την Samantha και τον Jimmy (ναι έτσι τα ονομάζουν δεν κάνω λάθος) μας άφησαν άφωνους με το πόσο πολύ έχουν σκεφτεί τον παράγοντα ‘’ανθρωπινό λάθος’’ και έχουν αυτοματοποιήσει τόσο πολύ μέσω ενός λογισμικού app την καθημερινότητα μιας φυσιολογικής και ιδανικής ενστάλαξης. Οι άνθρωποι δεν είναι καλά στα μυαλά τους είναι δεδομένο..!!!

Είχε και μια εταιρία μύλων άλεσης (περαν από τους συνηθισμένους πλέον που συναντάς παντού στα καταστήματα απο τις προαναφερθείσες εταιρίες ) με ενα υβριδικό σύστημα το οποίο προφανώς θα είναι και ο μύλος άλεσης του μέλλοντος ! Grindie το όνομα της, με τρομακτική ευαισθησία στις λεπτομέρειες και μαχαιριά από κράμα μετάλων και συνδυασμό επίπεδων και κωνικών!!! Άλεση σε άλλο επίπεδο !!

 

Νερό...Στα Ιταλικά Acqua !

Αναφορά δεν θα μπορούσε να λείψει κι από την Brita και BWT, εταιρίες φίλτρων νερού, οι οποίες όπως λέει και το motto της μιας, ‘’προσφέρουνε σε όλους πάντα την καλύτερη εμπειρία ποσίμου νερού ‘’. Είτε για κατ’ οίκον κατανάλωση είτε για επαγγελματική φυσικά χρήση. Μη ξεχνάτε!  Για να έχεις καλό καφέ πρέπει να έχεις καλό νερό!  Μην το αναλύσουμε περεταίρω..Αυτά είναι τα basics!

Αυτά είδαμε αν δεν ξεχνάω κατι (που σίγουρα ξεχνάω!) ένα από τα λίγα που δεν μου άρεσε ήταν οτι στο Lab (ένας μικρός χώρος όπου γινόντουσαν διάφορες παρουσιάσεις, ομιλίες κλπ) οι ομιλητές ήταν σχεδόν όλοι μη γνώστες της αγγλικής γλώσσας. Εντάξει ρε φίλε καταλαβαίνω οτι έρχομαι ως τουρίστας και πάω έξω και παραγγέλνω στα αγγλικά και μου απαντάς τα πάντα στα ιταλικά λες και μεγάλωσα στη Napoli, αλλά διοργανώνεις μια διεθνή έκθεση με θέμα τον καφέ!!! Και μου λες τα πάντα στα ιταλικά;; Και κρατάς μουτράκια κι όταν ρωτάω στα αγγλικά γιατί δεν καταλαβαίνεις τωρα εσυ!! Οκ δεν θα πω κάτι άλλο….ΜΕΛΑΝΟ σημείο. Και το ιδιο και στους διαγωνισμούς. ΜΟΝΟ Ιταλικά. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου… δεν σχολιάζω άλλο...

Πέρα από αυτά τα μικρά λαθάκια που κατά την ταπεινή μου γνώμη υπήρχαν, όλα τα άλλα ήταν πολύ πολύ καλά! Και άξιζε το ταξίδι! Δεν πήγαμε και πολύ μακρυά. Μια πανέμορφη εκδρομή με τα παιδιά της σχολής άλλα και φίλους οι οποίοι άπλα τους άρεσε η ιδέα!

Τι όμορφα που ήταν!

Και για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, ήταν μια καλό οργανωμένη εκδρομή, όπου είχαμε προορισμό, στόχο άλλα και ελεύθερο χρόνο να κάνει ο καθένας οτι άλλο του αρέσει. Δεν είμαστε και τουριστικό πρακτορείο δα!

Η επόμενη φορά θα είναι ακόμα καλύτερα. Και πριν να γυρίσει η γη γύρω από τον εαυτό της μια ολόκληρη στροφή και ξανά έρθει ο καιρός να πάμε ξανά στο Μιλάνο (ή όπου αλλού γίνει η έκθεση αυτή), ετοιμάζεται ταξίδι στα Highlands της Σκωτίας! Θα το ανακοινώσουμε σύντομα!

 

Με εκτίμηση και χαρά
‘’Πολεμικός’’ Ανταποκριτής
Λαδόπουλος Απόστολος για την BAR E.S.C.

Επικοινωνία

Θεοδοσίου Νάτσινα 49

Χαριλάου , Θεσσαλονίκη

54248

6986 507665

2310 326407

info@baresc.gr

Εκπαίδευση

Basic Barista

Basic Bartender

Latte Art

Molecular Mixology

Advanced Bartending

Personal Training

Προετοιμασία Διαγωνισμών

Σεμινάρια Γαρνιτούρας

I.B.A. Εισαγωγικό Πρόγραμμα Bartending

Bar Services

Εκπαίδευση Προσωπικού

Coffee - Coctail Events

Στήσιμο καταλόγου

Bar & Cocktail Catering

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Follow Us on