Blog

Διαβάστε χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τον χώρο του καφέ και των cocktails

5+1 συμβουλές για νεαρούς bartender που σκέπτονται να "ξενιτευτούν" για καλοκαιρινή εργασία

Κάθε χρόνο πολλοί bartenders (κι όχι μόνο εννοείται ) αναρωτιούνται εάν θα ήταν καλή απόφαση το να φύγουν κάπου μακριά από την βάση τους για καλοκαιρινή εργασία ,για να ρεφάρουν την ανεργία του χειμώνα ,η να κάτσουν και να περιμένουν μήπως ανοίξει κάποια θέση εργασίας εκεί που βρίσκονται…. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα υπέρ και τα κατά (σύμφωνα με την προσωπική μας άποψη) ελπίζοντας να βοηθήσουμε όλους εσάς ,στο να παρθεί η σωστή απόφαση όπως ο ενδιαφερόμενος την ορίζει


Κάθε χρόνο πολλοί bartenders (κι όχι μόνο εννοείται ) αναρωτιούνται εάν θα ήταν καλή απόφαση το να φύγουν κάπου μακριά από την βάση τους για καλοκαιρινή εργασία ,για να ρεφάρουν την ανεργία του χειμώνα ,η να κάτσουν και να περιμένουν μήπως ανοίξει κάποια θέση εργασίας εκεί που βρίσκονται…. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα υπέρ και τα κατά (σύμφωνα με την προσωπική μας άποψη) ελπίζοντας να βοηθήσουμε όλους εσάς ,στο να παρθεί η σωστή απόφαση όπως ο ενδιαφερόμενος την ορίζει

Tip1: Μάθε πολλές λεπτομέρειες για την θέση την οποία ενδιαφέρεσαι

ΖΗΤΕΙΤΑΙ BARTENDER ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΑΙΖΟΝ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ….

Πάρα πολλές αγγελίες δίνουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς ζητάνε ,που βρίσκεται η επιχείρηση ,Μπαρ ,Εστιατόριο ,Καφέ –Μπουγάτσα κλπ…κι όποια άλλου είδους επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος θεωρεί ο ιδιοκτήτης ότι χρειάζεται .... Bartender!! Το καλύτερο σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι να είσαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να προσπαθείτε να συλλέξετε όσες πληροφορίες παραπάνω μπορείτε ,σχετικά με τη φύση της εργασίας ,ώρες εργασίας, ακριβείς αρμοδιότητες, μισθό κλπ γιατί είναι πολύ πιθανόν να ‘’κλείσετε’’ μια συμφωνία δια μέσου τηλέφωνου, να ταξιδέψετε ποιος ξέρει πόσα χιλιόμετρα, να δαπανήσετε ένα χρηματικό ποσό το οποίο δεν σας περισσεύει και να βρεθείτε προ εκπλήξεως όταν αντικρύσετε την ‘’καλύβα του Μπάρμπα –Θωμά’’ όπου ο ‘’μπάρμαν’’ θα βάζει ρετσίνες και ούζο στους τουρίστες και θα σερβίρει και λίγο και θα βοηθαει και λίγο στη λάντζα και καμιά φόρα μπορεί να κάνει και κάνα μερεμέτι! Κι άντε μετά να πεις γυρναω πίσω αφού θα έχεις φάει την πατάτα ( και δεν μιλαω για την τηγανητή..)

Tip2: Ξεκαθάρισε τις ώρες ημερήσιας εργασίας και αρμοδιότητες .Bartender είσαι! Ξέρεις τι συμβαίνει εκεί έξω

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι το μαγικό 8ωρο είναι ένα άπιαστο σχεδόν όνειρο για τον bartender, πέρα ελαχίστων εξαιρέσεων. Παρ όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τις ώρες καθημερινής εργασίας διότι μπορεί να ξεκινήσεις μια σαιζόν τον Μάιο με 11-12 ώρες με ‘’κάτι διαλειμματάκια για τσιγάρο’’ κι ένα ρεπό την εβδομάδα άμα είσαι τυχερός και θα σκεφτεσαι ‘’δεν πειράζει μωρέ’’ γιατί ακόμα θα σκεφτεσαι ποσό πολύ μεγάλη ανάγκη έχεις τη δουλειά, αλλά 2 μήνες αργότερα θα αιωρείται στο μυαλό σου η σκέψη το να δείρεις τον ιδιοκτήτη που σ εκμεταλλεύεται, να πετάξεις το ποτήρι του cocktail στον πελάτη που κάνει διακοπές και ‘’είπε και μια κουβέντα παραπάνω ‘’ πάνω στην ευθυμία του και γενικά από την κούραση και την καθημερινότητα να σκεφτεσαι να κάνεις πράγματα τα οποία μάλλον αγγίζουν τα όρια της παραφροσύνης!! Κι ακόμα δεν άρχισε η σαιζόν φίλε…..

Tip3:Διαμονή και συνθήκες διαβίωσης ενός/μίας φτωχού και μόνου Bartender…

Θυμήσου ότι φεύγεις από το μαλακό σου κρεβατάκι και ξεκινάς για έναν μέρος που δεν το γνωρίζεις , δε γνωρίζεις τους συναδέλφους σου, δε γνωρίζεις την απόσταση που μπορεί να είναι το κατάλυμα που σου προσφέρειο επιχειρηματίας (αν είναι στην αρχικήσυμφωνία ) από το σημείο που βρίσκεται η επιχείρηση και φτάνεις κάπου όπου αντικρίζεις εικόνες καταστροφής, από ταβάνια που πέφτουν στο κεφάλι σου, από ντους που ‘’κάποια στιγμή’’ θα έχει ζεστό νερό, από κοινό βια όπου μετά από μερικές μέρες συμβίωσης η μυρωδιά απ όλες τις πλευρές θα είναι ανυπόφορη κι άλλα τέτοια όμορφα… Η σαιζόν είναι σκληρή και είναι απαραίτητο να έχεις ένα κατάλυμα το οποίο προϋποθέτει τα αυτονόητα . Κανείς δε λέει ότι πρέπει να έχεις ένα υπερλούξ δωμάτιο όπου θα υπάρχει κάποιος ο οποίος θα σε ‘’πλένει και θα σε ταΐζει’’ αλλά είναι απαραίτητο να είναι οι συνθήκεςανθρώπινες! Φρόντισε να ξεκαθαρίσεις από την αρχή τη διαμονή για να κανονίσεις αν θα καταφέρεις να επιβιώσεις το δύσκολο καλοκαίρι. Είπαμε για δουλειά πάμε κι όχι να κάνουμε τους Survivor στην Δομινικανή Δημοκρατία…..

Tip 4: Πόσο είπαμε είναι ο μισθός ενός/μίας Bartender???

Κουβέντες τύπου έλα και θα τα βρούμε, ή ‘’θα πληρωθείςανάλογα τις ικανότητες σου’’ κι άλλες τέτοιες ανακαλύψεις των εκμεταλλευτών της οικονομικήςκρίσης της Ελλάδας, είναι σαν να σου φωνάζουν ότι κάτι δεν πάει καλά…. Ξεκάθαρα πράγματα από ξεκάθαρους επιχειρηματίες κι εργοδότες. Αυτό θα ψάχνεις . Αλλά για να μην νομίζεις ότι σε κοροϊδεύουν μάθε τα έξης .Άλλοι μισθοί ισχύουν για επιχειρήσεις τύπου α) Beachbar ,Barclub, Bar/Restaurant και λοιπές επιχειρήσεις κι άλλοι μισθοί για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, bungalows, camping, ξενώνες κλπ. Α) Σ αυτήν την κατηγορία πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην αρχική σου συμφωνία. Ποιο θα είναι το ημερομίσθιο , πόσα ένσημα θα παίρνεις το μήνα , πόσες ώρες θα εργαζεσαι? Ολα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από τον επιχειρηματία και εννοείται να τηρηθούν όπως συμφωνηθούν. Εδώ έχεις το δικαίωμα να διαπραγματευτείς την αμοιβή σου ημερησίως ή μηνιαίως, ανάλογα του βιογραφικού σου και των γνώσεων σου. Προσπάθησε κι ότι καταφέρεις κέρδος είναι !! Πρόσεχε τι υπογράφεις……. Β) Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά και ξεκάθαρα (νομίζω.. ).Όλα τα προ αναφερθέντα είναι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υπογράψει συλλογική ρύθμιση από την http://www.poeeyte.gr/ και την http://www.epr.gr/company/12916/ στις 16/02/2016 , όπου καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ανάλογα την κατηγορία στην οποία ανήκουν και ισχύουν έως την 31/12/2017. Οι μπουφετζής Α ,μπάρμαν ή μπαρμειντ (οου γιες !) και βοηθός μπαρ ανήκουν στην κατηγορία Α ,Β και Γ αντίστοιχα όπου οι αμοιβές είναι στην κατηγορία Α) 838,48€ Β) 820,80 € Γ) 804,55 € . Εννοείται ότι στο μισθολόγιο θα πρέπει να υπολογίζετε και τις κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές και την Εφορία,οπότε τα καθαρά ‘’κατεβαίνουν’’ περίπου στα 690 € με 665 €. Και να μην ξεχάσω ότι το ποσό στους κάτω του 24ου έτους της ηλικίας τους (ανειδίκευτους ) αντιστοιχεί περίπου στο 25% κάτω οπότε μιλάμε για 450 με 500 € περίπου... Βασικό προσόν σ αυτές τις συμβάσεις ,είναι οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και γιορτές και κατά τις νυκτερινές ώρες και η καταβολή επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα.

Tip 5: Υπολόγισε το ταμείο ανεργίας (και την ίδια την ανεργία) όταν επιστρέψεις…

Οι περισσότεροι bartenders κάνουν το ίδιο λάθος . Ξεκινάνε να πάνε σ ένα μέρος για καλοκαιρινή σεζόν με την σκέψη, ότι όταν επιστρέψουν θα πάρουν ένα ταμείο ανεργίας το οποίο αντιστοιχεί στα 330 με 360 € περίπου και θα έχουν λίγο χρόνο να ξεκουραστούν έως ότου ξαναψάξουν για δουλειά. Συμβουλευτείτε τα υπεύθυνα site http://www.oaed.gr/ και http://www.power-tax.gr/ και άλλα ,περί δικαιώματος επιδόματος ανεργίας για να γνωρίζετε εάν πραγματικά θα γίνει έτσι όπως το σκέφτεστε . Δεν δικαιούνται όλοι επίδομα ανεργίας .Κι έχει επίσης παρατηρηθεί να επιστρέφει κάποιος από σεζόν και να μην έχει πάρει επίδομα ανεργίας ‘’για 5 ένσημα ρε γμτ.’’ Κρίμα είναι να το χάνεις . Πάντοτε θα υπολογίζετε ότι καλά πήγαμε στη σεζόν . ’’Τώρα που επέστρεψα όμως τι γίνεται?’’ . Όταν κάποιος bartender επιστρέφει στη βάση του, είναι σημαντικό να μην ξεχνά ότι έλειπε αρκετούς μήνες κι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορροφηθεί από κάποια επιχείρηση για εργασία. Άλλωστε όσο αυτός έλειπε , κάποιες θέσεις εργασίας καταλειφθήκαν από όλους αυτούς που επέλεξαν να μείνουν πίσω…. Οπότε σκεφτείτε τα υπέρ και τα κατά κι έπειτα αποφασίστε. Εκτός κι αν έχετε σιγουράκι τη δουλειά να σας περιμένει όταν θα επιστρέψετε!!! Τότε respect!!!

Tip 6: Υπολογισμός ψυχολογικής και σωματικής κούρασης…

Όπως προανέφερα η σεζόν είναι ΣΚΛΗΡΗ ! Ετοιμάσου για πολλές και περίεργες καταστάσεις .Κάποιες καλές κι αξέχαστες ως εμπειρίες και κάποιες που δεν θα πίστευες ποτέ ότι θα βίωνες στη ζωή σου. Χρειάζεται προσοχή και καθαρό μυαλό με καθαρές αποφάσεις . Είναι πιθανό να ξεκινήσεις από τη βάση σου τον Απρίλιο και να επιστρέψεις τον Οκτώβριο με ίσως και κανένα ρεπό στο ενεργητικό σου . Κράτα δυνάμεις ! Μην δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου από τους πρώτους μήνες και προσπάθησε να σκέφτεσαι πάντοτε ‘’την επόμενη μέρα’’. Κανείς δε λέει μη βγαίνεις για ένα ποτάκι μετά τη δουλειά , ούτε μη πας για μπάνιο γιατί έχει πολύ ήλιο, ούτε φόρα ζακέτα θα κρυώσεις….Μεγάλο παιδί είσαι κι ούτος η άλλως μόνος σου πήρες την απόφαση να ‘’ξενιτευτείς’’ για τον οποιοδήποτε λόγο. Κρίμα όμως είναι να πάει χαμένη η σεζόν γιατί απολύθηκες λόγω του ότι μπέρδεψες την δουλειά σου με την διασκέδαση λιίιιγο παραπάνω! Η ότι είσαι στα πρόθυρα υπερκόπωσης λογω του ότι δεν έλαβες σοβαρά υπόψη όλα τα προαναφερθέντα . Εξάλλου εσύ για δουλειά πήγες όχι για διακοπές ! Έτσι δεν είναι?? Ή μήπως όχι?

Πηγές


http://www.poeeyte.gr/
http://www.epr.gr/company/12916/
http://www.oaed.gr/

Επικοινωνία

Θεοδοσίου Νάτσινα 49

Χαριλάου , Θεσσαλονίκη

54248

6986 507665

2310 326407

info@baresc.gr

Εκπαίδευση

Basic Barista

Basic Bartender

Latte Art

Molecular Mixology

Advanced Bartending

Personal Training

Προετοιμασία Διαγωνισμών

Σεμινάρια Γαρνιτούρας

I.B.A. Εισαγωγικό Πρόγραμμα Bartending

Bar Services

Εκπαίδευση Προσωπικού

Coffee - Coctail Events

Στήσιμο καταλόγου

Bar & Cocktail Catering

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Follow Us on